Ontslagen, het centraliseren van de besluitvorming, verminderen van innovatie-inspanningen of het beperken van bonussen kunnen getalenteerde medewerkers doen besluiten hun carriere ergens anders voort te zetten.
Hoewel het begrijpelijk en vaak onontkoombare reacties van organisaties zijn op een recessie, blijkt onderzoek van Sirota Survey Intelligence dat deze acties er onbedoeld toe kunnen leiden dat personeel ondergewaardeerd wordt. Medewerkers worden niet meer gezien als waardevolle krachten maar als kostenpost.
Personeel dat gemiddeld presteert zal niet zo snel vertrekken, maar high potentials zijn als eerste weg in slechte periodes. Slimme bedrijven weten dat en staan klaar om toppers onder de neus van verbouwereerde managers weg te kapen. Mogelijk gevolg voor de onderneming die het nakijken heeft: nog meer vervelende recessiemaatregelen. Het is dus raadzaam toch extra moeite te doen om juist in moeilijke tijden uw beste talenten aan boord te houden. Volgens Sirota zijn hiervoor acht manieren:
1. Leg focus op carrièreontwikkeling
Wijs uw high potentials speciale projecten toe en zorg dat ze trainingen kunnen volgen.
2. Leg hernieuwde nadruk op waarden en ethiek
Uw beste mensen willen geloven dat de onderneming ergens voor staat. Vooral in moeilijke tijden letten ze extra op hun leiders om te zien of de korte termijn behoeften van de onderneming in overeenstemming zijn met de lange termijn doelstellingen en maatschappelijke en persoonlijke waarden.
3. Wees transparant
High potentials zijn de leiders van morgen, deel dus zoveel mogelijk informatie met hen. Nodig ze bijvoorbeeld uit voor managementvergaderingen. Dit soort gedrag laat zien dat u hen vertrouwt. Hoe minder u ze betrekt, hoe gewilliger ze in zullen gaan op een aanbod van de concurrent.
4. Laat talenten samenwerken
Talenten worden graag erkend, en willen graag samenwerken met andere talenten. Ze vinden het dan ook belangrijk dat de onderneming in staat is toptalent te behouden en aan te trekken, samenwerken met gelijkgestemden versterkt de overtuiging dat het geval is.
5. Verlies de toekomst niet uit het oog
Talentvolle medewerkers zijn zich zeer bewust van inefficiënt beleid en slechte strategieën. In economisch slechte tijden letten ze daar zelfs nog beter op. Zorg dus dat u de lange termijn strategie niet uit het oog verliest.
6. Betrek talenten bij oplossingen
High potentials willen het verschil maken. Ze dragen graag bij aan oplossingen. Zet ze aan het hoofd van werkgroepen die als doel hebben een of meer problemen waar de onderneming tegenaan loopt aan te pakken.
7. Toon uw waardering
Nu financiële beloningen aan banden zijn gelegd, is het nog belangrijker deze werknemers het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden. Doet u dat niet, dan zijn ze weg.
8. Bespreek beloningsproblemen
Talenten begrijpen heus wel dat het moeilijke tijden zijn, maar willen wel zeker weten dat het ook in hun eigen belang is om te blijven. Bedenk daarom creatieve manieren om hen te belonen (uitgestelde beloning, versnelde doorgroeimogelijkheden) en bespreek deze kwesties met hen.
Sirota geeft nog wel een waarschuwing: pas op dat u uw toptalenten niet zoveel aandacht geeft, dat de rest van het personeel zich gaat ergeren.
Bron: managers online